Maria Ackerfors seriekalender ifrågasätter jultraditionerna

Rut och Jean-Pierre firar jul (2014)

Rut och Jean-Pierre firar jul (2014)

Nu släpps Rut och Jean-Pierre firar jul, en seriekalender skapad av Maria Ackerfors där den okammade Rut tillsammans med sin katt Jean-Pierre undersöker hur det går till att fira jul.

När Rut och Jean-Pierre bestämmer sig för att fira jul i hopp om att lindra Ruts psykiska besvär, visar det sig att det inte är så enkelt. Traditionerna är märkliga och bilden av vad det innebär att fira jul är ofta ytlig, något Rut inte alls förstår sig på.

Bakom boken står konstnären Maria Ackerfors som tidigare haft flera utställningar både i hemstaden Norrköping, i Linköping och i Stockholm. Rut och Jean-Pierre firar jul är första gången hon använder sig av serieformen. Den skapades och publicerades i sociala medier inför julen 2013 har bearbetats och släpps nu som en bok på Sjuttonde förlaget.

— Jag var irriterad på en massa olika saker och behövde få utlopp för det. Julen råkade vara en av dem och Rut och Jean-Pierre var min ventil, berättar Maria Ackerfors och fortsätter: Sedan dess har det blivit fler serier utan jultema. De får säga som det är.

— Ruts, och i förlängningen Marias, blick för normer och precisionen när de ifrågasätter dem är en av många anledningar till att jag är väldigt glad att få chansen att ge ut Rut och Jean-Pierre firar jul. Ibland känns det som att vi glömt bort vad julen handlar om och då kommer den här boken som en välbehövlig påminnelse, säger Martin Ackerfors, förlagschef på Sjuttonde förlaget.

Rut och Jean-Pierre firar jul släpps 20 november 2014 och finns främst att köpa via förlagets webbplats och via nätbokhandlare.

2 svar

  1. HEJ! Jag beställer 1 ex. Letar mig fram!(Dator*IDIOT) Med vänlig hälsning/ALICE GUNILLA Norrköping 2014-11-21

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *