Ny bok om att skapa tillgängliga musikrum

msbug-front-tn

Hur kan musik förbättra tillvaron för människor med funktionsnedsättning? Nu släpps boken Musik ska Byggas utav Glädje som försöker besvara frågan. Under tre år arbetade Kerstin Björsson med ett projekt där personlig utveckling undersöks ur ett musikaliskt perspektiv.

I boken har Kerstin Björsson följt Håkan Johansson i Falun. Han arbetar med att hjälpa personer med funktionsnedsättning att musicera. Med hjälp av trumpads, datorprogram och lyhördhet hjälper han eleverna att musicera utifrån de egna förutsättningarna.

— Håkan har en god fingertoppskänsla för de personer han träffar i verksamheten. Han kan anpassa sig och plocka fram rätt verktyg för eleven som kan släppa loss ett kreativt uttryck hen kanske inte trodde var möjligt, säger Kerstin.

Musik ska Byggas utav Glädje är dels en inblick i hur musik används för att bekräfta människor och bidra till deras personliga utveckling, dels ett försök att inspirera till en verksamhet som ofta sätts på undantag då fördelarna kan anses svåra att mäta. I intervjuer med eleverna står det dock klart att verksamheten skänker dem ett värde som knappast kan mätas med pengar.

— Personer med funktionsnedsättning är i regel marginaliserade ekonomiskt och i samhället har de ofta svårt att göra sin röst hörd. Genom Musik ska Byggas utan Glädje har vi givit dem en trampolin vi hoppas kommer leda till att verksamheten dyker upp på fler ställen i landet, säger Kerstin.

Förutom att Musik ska Byggas utav Glädje finns till försäljning via välsorterade bokhandlare går den även att ladda ner kostnadsfritt via förlagets webbplats. För recensionsexemplar hänvisar vi till den digitala versionen som finns här.

Om Kerstin Björsson

Kerstin Björsson är utbildad kultur- och konstvetare, och har 2012-2014 arbetat på Sensus studieförbund i Örebro som projektledare i Musik ska Byggas utav Glädje.

Vill du veta mer om projektet, kontakta författaren Kerstin Björsson, kerstin.bjorsson@gmail.com.

Om Sjuttonde förlaget

Sjuttonde förlaget är ett litet förlag baserat i Linköping. Utgivningen är blandad med allt från skönlitteratur för alla åldrar, till serier och facklitteratur.
www.sjuttonde.se

För frågor rörande förlag och distribution, kontakta Martin Ackerfors, martin@sjuttonde.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *